Beste slaaphouding tegen rugklachten

  De rug moet ‘s nachts herstellen van de belasting van overdag. Dat kan het beste als de wervelkolom in een neutrale houding ligt. Als deze een beetje zijwaarts of voor-/achterwaarts gekromd ligt, is dat niet zo erg. Hiermee wordt geen schade aangericht.

  Maar een gedraaid liggende wervelkolom is wél erg belastend, en kan zorgen voor een stijve, pijnlijke rug bij het opstaan. Dit heeft te maken met de tussenwervelschijven: de plek waar veel rugklachten uit voort komen. Voor meer info, lees het artikel 'Slapen en Rugpijn'.

  De beste slaaphouding om rugklachten te voorkomen

  Als het alleen om de rug gaat, kan je zowel op je zij, op je rug als op je buik slapen. Op de zij moet er dan een lichaamskussen bij geplaatst worden, omdat er anders draaiing in de rug ontstaat wanneer je doorrolt naar je buik. De beste slaaphouding voor je rug én nek is op de zij met een bodykussen om recht te blijven liggen. De rug blijft stabiel en niet gedraaid, en dat geldt ook voor het bekken en de nek.

  Beste slaaphouding

   

  Het beste is om zoveel mogelijk te slapen op de zij met een bodykussen: de rug ligt stabiel en niet gedraaid, en dat geldt ook voor het bekken en de nek. Het is prima om deze houding af en toe af te wisselen met het liggen op de rug. Niet te lang, want als het hoofd naar opzij draait, kan dat belastend zijn voor de nek en het bovenste gedeelte van de rug.

  Het slapen op de buik is voor de rug meestal geen probleem, maar voor de nek is het wel erg belastend en moet om die reden toch afgeraden worden.

  Hoeveel invloed heeft de slaaphouding op rugklachten?

  Uit onderzoeken van het UMCG (Universiteit Groningen) en het maandblad gezondNU is gebleken dat het slapen op de zij met een lichaamskussen (Mikoala Body Pillow) veel voordelen heeft ten opzichte van het slapen op de zij zonder bodykussen:

  1. Men sliep beter en werd minder vaak wakker

  2. Het aantal dagen met rugpijn nam af met 39%

  3. Het aantal dagen met nekpijn nam af met 71%

  4. De stijfheid in de nek en in de rug nam af

  Onderzoek GezondNU uitkomst ligcomfort en slaapkwaliteit

  Het beste lichaamskussen bij rugklachten

  Op onze pagina over lichaamskussens leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een goed lichaamskussen. In onze webshop vind je het Mikoala Body Pillow. Dit kussen is perfect om altijd in de juiste lighouding te blijven liggen en zo rugklachten te voorkomen.

  Het kussen is leverbaar in twee lengtes en kan in dikte versteld worden. Daarnaast beschikt het kussen over luxe een binnen- en buitenhoes, zodat het kussen in de zomer én in de winter goed te gebruiken is.

  ©2024, Jan Willem Elkhuizen

  RugklachtenSlaaphouding

  Kussens voor de beste slaaphouding

  Andere artikelen

  Bekijk alle artikelen

  Migraine

  Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door aanvallen van zware, vaak misselijkmakende en kloppende hoofdpijn. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren. Er bestaan diverse vormen van migraine, waarvan deze de belangrijkste zijn: de Klassieke migraine en gewone migraine

  Pijn in de rug

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen lage rugklachten en hoge rugklachten. Onder hoge rugklachten worden de klachten bedoeld vanaf grofweg de sc...

  Spanningshoofdpijn

  Spanningshoofdpijn Wat is spanningshoofdpijn? Oorzaken Wat kun je doen tegen spanningshoofdpijn? Verbeter de slaaphouding Verminder nek-belaste...