Wat is een hernia?

  Voordat we ingaan op herstellen van een hernia, leggen we eerst uit hoe een hernia ontstaat. Een hernia is het gevolg van een scheur in een tussenwervelschijf (discus). De inhoud komt dan vanuit de kern door een gescheurde vezellaag buiten de discus terecht. Deze uitstulping (hernia) kan op een zenuw drukken en veel pijn veroorzaken en soms zelfs een verlamming.

   

  hernia is het gevolg van een scheur in een tussenwervelschijf

   


  Net zoals vezels in een knieband of enkelband kunnen scheuren, kan dat in de discus ook gebeuren. Er is dus sprake van vezelschade:

   Discus met en zonder hernia

  Hoe herstel je het snelst van een hernia?

  De gescheurde vezels kunnen op een natuurlijke wijze herstellen, net als bij een gescheurde enkelband. Dat kost tijd, maar het proces kun je wel beïnvloeden.

  Vergelijk het herstel met een open wond in de huid: als randen dicht op elkaar zitten met een pleister, dan verloopt het herstel voorspoedig. Zit er flink wat ruimte tussen, dan kan het lang duren.
   

  Gezonde discus en gescheurde vezels met hernia

  In het rechter plaatje worden de randen van de kapotte vezels van elkaar af gehouden door de kerninhoud die er tussen zit. Het doel is om dit terug te dirigeren naar de kern. Pas dan kan een hernia optimaal herstellen.


  Basis voor herstel

  1.  Dring de kerninhoud terug naar de kern
  2.  Houd het ‘lek’ gesloten door de rug gestrekt te houden

  Bij het rechtop lopen staat de rug in een vrij holle stand. Bij elke afzet wordt de rug nog meer gestrekt. Dit heeft gunstig effect op de lekkage in de vezellaag: deze wordt teruggedrongen naar de kern.

  Rug krom versus rug gestrekt

  Tips voor herstellen van hernia 

  1. Wandel regelmatig en bouw dat geleidelijk op.
  2. Zit zo min mogelijk, blijf zoveel mogelijk in beweging.
  3. Als je toch even zit, gebruik een steuntje in de rug (rug hol).
  4. Vermijd bukken, houd de rug gestrekt en zo hol mogelijk.
  5. Als de rug te pijnlijk wordt: ga dan even liggen op de bank.
  6. Lig je op de zij, plaats een bodykussen tussen de knieën en een steuntje in de rug.
  7. Lig je op de rug, plaats dan een kussen onder de knieën.
  8. Oefen met de handen in de rug afwisselend van rechtop zitten tot maximaal gestrekt zitten (rug hol maken). Dit kun je zo vaak doen als je wilt, zolang er geen pijn naar de bil of het been trekt.

  Door bukken te vermijden, niet te veel te zitten en niet onderuit op de bank te hangen, voorkom je dat kerninhoud gaat lekken en tussen de vezels terecht komt. Hoe minder kerninhoud tussen de vezels, des te beter het herstel. Deze tips zijn ook van toepassing voor het herstellen van een hernia operatie. Raadpleeg ook altijd je arts.

  Hoe slaap je het beste met een hernia?
  Beste slaaphouding voor herstellen van een hernia

  Dit is de beste slaaphouding om te herstellen van een hernia.

  • De rug ligt niet gedraaid
  • De rug ligt recht
  • De rug ligt ontspannen
  • Ook de nek ligt niet gedraaid, recht en ontspannen

  Er zijn er geen onnodige prikkels om vaker om te draaien dan nodig is. Zo creëer je rust en ontspanning zodat de rug het snelst kan herstellen.

   

  Bestel de Mikoala kussens in onze webshop

  In onze webshop kun je het Mikoala Hi4 Deluxe Pillow en de Mikoala Body Pillow bestellen. Wanneer je de combinatie met hoofd- en lichaamskussen op onze website bestelt, ontvang je een mooie korting.

  Sleep Better Set

   

  Meer info
  Onderzoeksverslag GezondNU
  1e publicatie GezondNU
  2e publicatie GezondNU
  Spanningshoofdpijn
  Nekpijn
  Rugpijn

  ©2024, Jan Willem Elkhuizen 

     HerniaRugRugklachten

  Kussens voor de beste slaaphouding

  Andere artikelen

  Bekijk alle artikelen

  Migraine

  Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door aanvallen van zware, vaak misselijkmakende en kloppende hoofdpijn. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren. Er bestaan diverse vormen van migraine, waarvan deze de belangrijkste zijn: de Klassieke migraine en gewone migraine

  Pijn in de rug

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen lage rugklachten en hoge rugklachten. Onder hoge rugklachten worden de klachten bedoeld vanaf grofweg de sc...

  Spanningshoofdpijn

  Spanningshoofdpijn Wat is spanningshoofdpijn? Oorzaken Wat kun je doen tegen spanningshoofdpijn? Verbeter de slaaphouding Verminder nek-belaste...