Wat is spanningshoofdpijn?

  De diagnose spanningshoofdpijn wordt gesteld als onderzoek geen bekend ziektebeeld oplevert zoals migraine, clusterhoofdpijn of een tumor. Het is een onschuldige aandoening, die soms echter wel erg hinderlijk kan zijn. Het kan variëren van af en toe wat lichte hoofdpijn tot aan dagelijkse zware hoofdpijn.

  Wat zijn de oorzaken van spanningshoofdpijn?

  Uit onderzoek is bekend dat hoofdpijn ook vanuit de nek kan ontstaan. Formeel wordt dat ‘cervicogene hoofdpijn’ genoemd, maar in Nederland wordt deze term nauwelijks gebruikt. Vandaar dat deze vorm van hoofdpijn binnen de groep van spanningshoofdpijn valt, en het vermoedelijk ook de meest voorkomende variant daarvan is.

  Spanningshoofdpijn door verkeerde slaaphouding

  Er zijn twee onderzoeken verricht naar het effect van een verkeerde slaaphouding op nekpijn en hoofdpijn. Hierbij werd de eigen slaaphouding vergeleken met een goede slaaphouding.

  Ook bleek dat zowel de nekpijn als de hoofdpijn fors afnamen door het verbeteren van de slaaphouding, de conclusies zijn:

  1. Spanningshoofdpijn lijkt voor het grootste deel vanuit de nek te ontstaan
  2. Een verkeerde slaaphouding lijkt daarbij de belangrijkste oorzaak
  3. De klachten zijn te verbeteren door de slaaphouding aan te passen 

  Naast een verkeerde slaaphouding zijn meer oorzaken van spanningshoofdpijn in beeld, zoals het langdurig met gebogen hoofd kijken op een tablet of telefoon. Ook het lezen in nekbelastende houdingen kan een oorzaak zijn.

  Houdingen die belastend zijn voor de nek

  Wat kun je doen tegen spanningshoofdpijn?

  Niet alle oorzaken van spanningshoofdpijn zijn duidelijk. Maar het deel dat vanuit de nek ontstaat kun je als volgt effectief aanpakken: 

  1. Verbeter de slaaphouding

  • Het bodykussen zorgt ervoor dat de nek niet gedraaid ligt.
  • Het Hi4 Pillow zorgt ervoor dat de nek niet scheef ligt.

  Het Hi4 pillow is in 8 standen verstelbaar en daardoor kan de hoogte worden gekozen die het best bij je past. Ook de vorm van het hoofdkussen is van belang. Deze moet goed aansluiten bij de nek en het hoofd.

  Verschil wel of geen neksteun

  Het Hi4 kussen beschikt over een neksteun die precies in je nek past, en pas dan kan deze optimaal ontspannen.  
   

  2. Vermijd ook andere nekbelastende houdingen

  De tijd dat mensen op een beeldscherm kijken is enorm toegenomen. Vaak buigt het hoofd daarbij langdurig voorover. De spanning in de nek neemt toe. Niet alleen in de spieren, maar ook in gewrichten en banden.

  3. Therapie

  Harde spieren en een stijve nek zijn goed te behandelen door oefeningen en therapie. Echter, als de achterliggende oorzaken niet worden opgelost, zullen de klachten weer terug komen. Therapie in combinatie met het aanpakken van de oorzaken is dan ook de beste methode om van je spanningshoofdpijn af te komen.

  Verminder spanningshoofdpijn met de Sleep Better Set

  Bespaar nu 20 euro op de Sleep Better Set: Hi4 Deluxe Kussen + Body Pillow.

  Bespaar 20 euro op de Sleep Better Set: Hi4 Deluxe Kussen + Body Pillow.

   

   

  Voor meer informatie over de GezondNu test:

  Voor meer informatie over het onderzoek van het UMCG:

   

   

  Hoofdpijn

  Kussens voor de beste slaaphouding

  Andere artikelen

  Bekijk alle artikelen

  Migraine

  Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door aanvallen van zware, vaak misselijkmakende en kloppende hoofdpijn. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren. Er bestaan diverse vormen van migraine, waarvan deze de belangrijkste zijn: de Klassieke migraine en gewone migraine

  Pijn in de rug

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen lage rugklachten en hoge rugklachten. Onder hoge rugklachten worden de klachten bedoeld vanaf grofweg de sc...

  Spanningshoofdpijn

  Spanningshoofdpijn Wat is spanningshoofdpijn? Oorzaken Wat kun je doen tegen spanningshoofdpijn? Verbeter de slaaphouding Verminder nek-belaste...