Het probleem

  Er zijn twee belangrijke oorzaken van nekklachten die je ervaart als je wakker wordt:

   

  1. Verkeerde slaaphouding
  2. Verkeerde ondersteuning van nek en hoofd.

  1. Verkeerde slaaphouding

  Bij een verkeerde slaaphouding ligt de nek niet in een neutrale stand. Bij het slapen op de buik is dat goed te zien: het hoofd ligt gedraaid, vaak geheel dwars op het matras. Bij het slapen op de zij is dat minder duidelijk te zien, maar ook dan ligt de nek vaak lange tijd niet goed.

  De meest voorkomende slaaphouding is de zogeheten ‘stabiele zijligging’. Men ligt dan op de zij, en de bovenste arm rust op het matras. De romp ligt wat naar voren en er ontstaat draaiing in de nek. Vaak ligt de nek ook scheef (hoofd te hoog).

  De combinatie van draaiing in de nek en een zijwaartse stand is belastend: er ontstaat spanning in de nek. Dit kan leiden tot nekpijn en hoofdpijn (spanningshoofdpijn).

  Stabiele zijlig

  In de stabiele zijligging ligt de nek vaak gedraaid en scheef

   

  2. Onjuiste ondersteuning van de nek

  Als de nek en het hoofd niet goed ondersteund worden, kunnen ook spanningen in de nek ontstaan. Een te laag of te hoog hoofdkussen leidt tot een scheve stand van de nek. Bij het ontbreken van een goede neksteun, wordt het hoofd wel ondersteund, maar de nek niet.

  Als de vorm van een hoofdkussen niet goed is of als het te hoog of te laag is, kunnen nekpijn en hoofdpijn het gevolg zijn.

  De oplossing

  Nekklachten kunnen worden voorkomen door de slaaphouding te verbeteren én de ondersteuning te verbeteren. Altijd de combinatie! Hoe goed een kussen ook is, als je er niet goed op ligt, werkt het niet. Zo ziet de beste slaaphouding voor de nek eruit:

  Waarom een body pillow?

  Door te slapen met een bodykussen kan de arm daar ontspannen op rusten. Het lichaam ligt minder gedraaid dan in de stabiele zijligging. Hoe minder de romp naar voren draait, hoe minder draaiing in de nek ontstaat. De belangrijkste functie van een bodykussen is dan ook: het verminderen van draaiing in de wervelkolom en in de nek. Het Mikoala Body Pillow is hier uitstekend geschikt voor, deze is navulbaar en kan dus op precies de juiste hoogte worden ingesteld.

  Mikoala Hi4 Pillow

  Het Mikoala Hi4 pillow is een in 8 standen verstelbaar hoofdkussen. Daardoor kun je de hoogte kiezen die bij je past. Het hoofd ligt dan niet te hoog of te laag en de nek kan ontspannen liggen in een neutrale stand. Verder beschikt het Hi4 kussen over een goede neksteun. Deze ondersteunt de nek over haar gehele lengte, waardoor de nek echt kan ontspannen en herstellen van de belasting van overdag.

  Het klachtenverloop bij nekpijn bij verkeerd slapen

  Het klachtenverloop van nekpijn bij een verkeerde slaaphouding vertoont veel overeenkomsten met het klachtenverloop van hoofdpijn. Er bestaat een langzame en een acute variant.

  Bij de langzame variant vindt door verkeerd liggen steeds opnieuw prikkeling plaats in de nek en ontstaan er geleidelijk toenemende klachten. Het begint met wat stijfheid in de nek bij het opstaan en kan eindigen met chronische nekklachten met flinke bewegingsbeperkingen en veel pijn.

  Bij de acute variant ontstaat er plotseling schade. Bijvoorbeeld door een ongeluk, een spierverrekking, of een ‘verdraaide nek’. Er is dan gelijk veel pijn, de nek is stijf en er zijn verhoogde spierspanningen.

  Kenmerkend voor een belastende slaaphouding is dat er meer klachten zijn bij het opstaan dan bij het naar bed gaan. Normaal zou het lichaam door te slapen moeten ontspannen en de zouden de klachten moeten afnemen. Bij een verkeerde slaaphouding is eerder het tegendeel het geval.

  Uit onderzoek blijkt dat nekklachten fors afnemen als de slaaphouding en de nekondersteuning verbetert (onderzoek gezondNU). Een leuk verslag dat dit ondersteunt is geschreven door de voorzitter van de patiëntenvereniging 'De wervelkolom'.

   

  Nek

  Kussens voor de beste slaaphouding

  Andere artikelen

  Bekijk alle artikelen

  Migraine

  Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door aanvallen van zware, vaak misselijkmakende en kloppende hoofdpijn. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren. Er bestaan diverse vormen van migraine, waarvan deze de belangrijkste zijn: de Klassieke migraine en gewone migraine

  Pijn in de rug

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen lage rugklachten en hoge rugklachten. Onder hoge rugklachten worden de klachten bedoeld vanaf grofweg de sc...

  Spanningshoofdpijn

  Spanningshoofdpijn Wat is spanningshoofdpijn? Oorzaken Wat kun je doen tegen spanningshoofdpijn? Verbeter de slaaphouding Verminder nek-belaste...