Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door aanvallen van zware, vaak misselijkmakende en kloppende hoofdpijn. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren. Er bestaan diverse vormen van migraine, waarvan de klassieke migraine en de gewone migraine het meest voorkomen.


  Op deze pagina zullen we uitleggen:

  • Wat de verschillen zijn tussen deze twee vormen
  • Dat er combinaties van hoofdpijn kunnen voorkomen
  • Of een betere slaaphouding zinvol kan zijn

  Klassieke migraine

  Kenmerkend voor deze vorm van migraine is dat de hoofdpijn wordt vooraf gegaan door een ‘aura’. Mensen zien dan een vlek in één of in beide ogen. Ook als men de ogen sluit. Zo’n vlek begint klein, wordt langzaam groter en trekt dan langzaam weg.

  De hoofdpijn die na zo’n aura begint, wordt geleidelijk erger en bevindt zich meestal aan één zijde, soms aan beide kanten.

  Klassieke migraine is een aandoening van de hersenen. De hersenactiviteit is plaatselijk groter en er vinden veranderingen plaats in de bloedvaten van het hoofd. Deze worden wijder en daarna weer nauwer. De oorzaak ervan is echter niet bekend.

  Een aura komt bij ongeveer 1/3 van de migrainepatiënten voor.

  Klassieke migraine en slaaphouding
  Er zijn géén aanwijzingen dat irritatie in de nek een rol speelt bij klassieke migraine en ook niet dat een betere slaaphouding de klachten kan doen verminderen.

  Gewone migraine

  Aan gewone migraine gaat geen aura vooraf. Verder lijkt het beeld sterk op dat van klassieke migraine en ook hier is de oorzaak onbekend. Vanwege de aura’s is klassieke migraine makkelijk te onderscheiden van spanningshoofdpijn en van hoofdpijn vanuit de nek (cervicogene hoofdpijn). Voor gewone migraine geldt dat niet altijd, omdat er overlap van symptomen bestaat bij de verschillende vormen.


  Spanningshoofdpijn kan bijvoorbeeld net als migraine heftig en misselijkmakend zijn. Dat maakt dat een periode met ernstige spanningshoofdpijn in de praktijk soms lastig te onderscheiden is van een lichte migraine-aanval.

  Gewone migraine en slaaphouding
  Net als bij klassieke migraine zijn er ook bij gewone migraine geen aanwijzingen dat dit vanuit de nek kan ontstaan en ook niet dat het verbeteren van de slaaphouding zinvol is.

  Maar is het wel gewone migraine? Of is het (toch) een andere vorm van hoofdpijn? Dat is niet altijd duidelijk. Als de oorzaak wél in de nek gelegen is, dán kan het verbeteren van de slaaphouding juist heel nuttig zijn.

   

  Combinaties van hoofdpijnen

  Zelfs als door eerder hersenonderzoek is vastgesteld dat iemand lijdt aan migraine, kan hij – net als ieder ander – best eens last hebben van spanningshoofdpijn.

  En ook dan kan het verbeteren van de slaaphouding zinvol zijn.

  Kussens voor de beste slaaphouding

  Andere artikelen

  Bekijk alle artikelen

  Migraine

  Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door aanvallen van zware, vaak misselijkmakende en kloppende hoofdpijn. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren. Er bestaan diverse vormen van migraine, waarvan deze de belangrijkste zijn: de Klassieke migraine en gewone migraine

  Pijn in de rug

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen lage rugklachten en hoge rugklachten. Onder hoge rugklachten worden de klachten bedoeld vanaf grofweg de sc...

  Spanningshoofdpijn

  Spanningshoofdpijn Wat is spanningshoofdpijn? Oorzaken Wat kun je doen tegen spanningshoofdpijn? Verbeter de slaaphouding Verminder nek-belaste...