De plaatsen in de nek waar hoofdpijn kan ontstaan

  De formele medische term voor hoofdpijn-vanuit-de-nek is ‘cervicogene hoofdpijn’. In de praktijk wordt meestal spanningshoofdpijn gebruikt. Dit kan ontstaan vanuit spieren, gewrichten, banden, pezen, zenuwen en andere weefsels hoog in de nek. De uitingsvormen zijn heel divers:


  de verschillende soorten hoofdpijn op een rij

  Op deze pagina gaan we in op de verschillende plaatsen in de nek waaruit hoofdpijn kan ontstaan en wat de slaaphouding daarmee te maken heeft.

  1. Gewrichten

  De gewrichten van de bovenste drie nekwervels zijn de belangrijkste oorzaak van hoofdpijn-vanuit-de-nek.

  Gewrichten van bovenste drie nekwervels - hoofdpijn vanuit de nek

  Als er klachten ontstaan vanuit deze gewrichten, is dat vaak op meerdere niveaus. Dat komt omdat de achterliggende oorzaken daar ook effect op hebben. Bij iemand die bijvoorbeeld op de buik slaapt, ligt de hele nek gedraaid. Dan ontstaat er spanning in meerdere gewrichten.

  2. Spieren

  Vanuit spieren kan ook hoofdpijn ontstaan, bijvoorbeeld door ‘triggerpoints’. Dit zijn erwtvormige verhardingen waarbij de pijn naar het hoofd kan schieten als je erop drukt:

  Triggerpoint spieren triggerpoint hoog in de nek triggerpoint diepe nekspier triggerpoint trapezius

   

  3. Tussenwervelschijven

  De tussenwervelschijf (discus) tussen de 2e en 3e wervel kan ook hoofdpijn vanuit de nek veroorzaken. Dit kan uitstralen tot boven de ogen en kan zowel eenzijdig als dubbelzijdig zijn.

  pijn bij beschadigde tussenvervelschijf C2-3.   Discus C3-4 - nekpijn

  copyright-sleepingwise

  Pijn vanuit de discus C2-3. Deze pijn is enkelzijdig weergegeven, maar kan ook dubbelzijdig voorkomen.

  De discus eronder (C3-4) veroorzaakt nekpijn, met soms uitstraling naar het achterhoofd. Lagere tussenwervelschijven veroorzaken geen hoofdpijn.

   

  4. Pezen en aanhechtingen

  Als de spanning in spieren langdurig verhoogd is, heeft dat effect op hun pezen en aanhechtingen. Dat kan pijn op het achterhoofd veroorzaken en die kan geleidelijk uitbreiden over de schedel.


  5. Overige plaatsen waaruit hoofdpijn kan ontstaan
  Er zijn nog meer plekken van waaruit hoofdpijn vanuit de nek kan ontstaan, zoals een beklemde zenuw. Dit heeft echter geen duidelijke relatie met slaaphoudingen.

   

  De invloed van de slaaphouding bij hoofdpijn

  De slaaphouding kan op twee manieren een belangrijke rol spelen bij hoofdpijn vanuit de nek: als oorzaak en als reden waarom de pijn niet overgaat.

  Slaaphouding als oorzaak
  Door een verkeerde slaaphouding kunnen beperkingen en irritaties ontstaan in de nek, vooral bovenin. En juist van daaruit kan hoofdpijn ontstaan. Dit ontstaat ‘zomaar’, zo lijkt het.

  De invloed van de slaaphouding bij hoofdpijn

  De slaaphouding kan op twee manieren een belangrijke rol spelen bij hoofdpijn vanuit de nek: als oorzaak en als reden waarom de pijn niet overgaat.

  Slaaphouding als oorzaak
  Door een verkeerde slaaphouding kunnen beperkingen en irritaties ontstaan in de nek, vooral bovenin. En juist van daaruit kan hoofdpijn ontstaan. Dit ontstaat ‘zomaar’, zo lijkt het.

  Nek gedraaid en scheef - verkeerde slaaphoudingGedraaide nek - Verkeerde slaaphouding voor nekpijn

  Veel mensen liggen zoals in de linker afbeelding. De nek ligt gedraaid en scheef.
  Als je op de buik slaapt, ligt je nek zelfs nog meer gedraaid. Dat is beiden erg belastend voor je nek, maar je kunt toch jaren zo slapen zonder er last van te hebben.

  Uiteindelijk leidt het wel vaak tot klachten. Het begint meestal met af en toe een zwaar gevoel in je hoofd. Soms is de nek gevoelig of stijf, en geleidelijk wordt het erger. Dit proces kan jaren duren en resulteren in continu aanwezige zware hoofdpijn.


  Slaaphouding als reden waarom de hoofdpijn niet overgaat
  De hoofdpijn kan ook plotseling beginnen, bijvoorbeeld door een val of ander trauma. Dan is een verkeerde slaaphouding dus niet de oorzaak, maar deze kan het herstel wel belemmeren.

  De nek moet de kans krijgen te herstellen, maar als je elke nacht gedraaid en scheef ligt, lukt dat niet. Met als gevolg dat je vaker hoofdpijn krijgt en dat deze erger is.

   

  Hoe moet je slapen om van je hoofdpijn vanuit de nek te verhelpen?

  Hoe je moet slapen om te herstellen van hoofdpijn-vanuit-je nek ligt eigenlijk voor de hand: zorg dat je niet slaapt met een gedraaide en of scheve stand van je nek.

   

  Juiste slaaphouding met Hi4 Pillow en Body Pillow

  Body Pillow   ->   haalt de draai uit je nek.
  Hi4 Pillow      ->   zorgt dat de niet scheef ligt.

  Het Hi4 Pillow is in 8 hoogtes instelbaar. Daardoor kun je de hoogte kiezen die het beste bij je past.

  Juiste hoogte van kussen om hoofdpijn vanuit de nek te voorkomen

  Ten slotte is het bij hoofdpijn van belang dan de nek niet kan ‘doorhangen’. Om die reden is het Hi4 kussen zo ontworpen dat de neksteun de nek ook daadwerkelijk goed ondersteunt.

  Geen neksteun versus wel neksteun - Juiste slaaphouding

  Bestel de Mikoala kussens in onze webshop

  In onze webshop kun je het Mikoala Hi4 Deluxe Pillow en de Mikoala Body Pillow bestellen. Wanneer je de combinatie met hoofd- en lichaamskussen op onze website bestelt, ontvang je een mooie korting.

  Sleep Better Set

  Meer informatie over hoofdpijn en nekpijn: 

  HoofdpijnNek

  Kussens voor de beste slaaphouding

  Andere artikelen

  Bekijk alle artikelen

  Migraine

  Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door aanvallen van zware, vaak misselijkmakende en kloppende hoofdpijn. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren. Er bestaan diverse vormen van migraine, waarvan deze de belangrijkste zijn: de Klassieke migraine en gewone migraine

  Pijn in de rug

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen lage rugklachten en hoge rugklachten. Onder hoge rugklachten worden de klachten bedoeld vanaf grofweg de sc...

  Spanningshoofdpijn

  Spanningshoofdpijn Wat is spanningshoofdpijn? Oorzaken Wat kun je doen tegen spanningshoofdpijn? Verbeter de slaaphouding Verminder nek-belaste...