Een verkeerde slaaphouding kan leiden tot een stijve rug en rugpijn. Dat geldt ook voor een matras dat niet de juiste ondersteuning biedt.

   

   

  Verkeerde slaaphouding

  Half gedraaid op de zij

  Er ontstaat draaiing en spanning in nek en rug

   

  spanning-in-nek-en-rug

   

  Op de buik

  Erg belastend voor de nek en een beetje belastend voor de rug.

   

  buiklig-spanning-nek-en-rug

   

   

  Op de rug

  Beetje belastend voor de rug. Als het hoofd opzij draait: belastend voor de nek.

   

  rugpijn-in-ruglig

   

   

  De beste slaaphouding:

  Op de zij met Body pillow

  Nek, rug en schouders liggen in een neutrale positie en kunnen optimaal herstellen van de belasting van overdag (meer info: beste slaaphouding-minder klachten).

   

  goede-slaaphouding-met-body-pillow

   

   

  Chronische lage rugklachten

  Soms is het duidelijk wat de oorzaak van chronische lage rugklachten is, zoals bij de ziekte van Bechterew (verstijving van de rug), reuma en een hernia. Vaak is de oorzaak echter onbekend of twijfelachtig. De grootste boosdoener is vermoedelijk een beschadigde tussenwervelschijf (discus). Daarnaast komen chronische klachten vanuit gewrichten en spieren regelmatig voor.

   

   

  1. Chronische lage rugklachten door schade in de discus

  De discus

   

  LWK-en-HNP-en-discus

  De discus is opgebouwd uit een kern met een soort vloeibare ‘gel’ erin. Daar omheen bevinden zich zo’n twintig lagen (lamellen) die samen een sterke ringvormige band vormen, de annulus.

   

  De lamellen in de annulus zijn normaal gesproken waterdicht: de vloeibare substantie uit de kern van de discus dringt daar bij een gezonde discus niet doorheen.

  Door een verkeerde belasting van de rug kunnen lamellen echter gaan lekken. Hierdoor komt vloeibaar materiaal uit de kern in de annulus terecht. Soms alleen in een scheur, maar soms ook tussen twee lamellen.

   

  Bovenaanzicht / dwarsdoorsnede:

  Discus-dwars-enkel-lekkage-tussen-lamellen

  Lekkage in scheur annulus Lekkage is uitgebreid tussen lamellen

   

  Bij het bewegen van de rug vervormt alleen de discus, niet de wervels. Zonder die vervorming is er geen beweging van de rug mogelijk. Als vloeibaar materiaal uit de kern tussen de lamellen terecht is gekomen, dan kan de discus moeilijker vervormen. De rug is dan stijf en bewegen kan pijnlijk worden.

  Mensen met chronische rugklachten die wat te lang in een gebogen houding hebben gezeten of gestaan, kunnen soms maar moeilijk weer rechtop gaan staan: het kost de discus moeite om op de juiste wijze te vervormen omdat de gelekte vloeistof uit de kern ‘in de weg zit’.

  Het hele proces van het ontstaan van lekkages in de discus, de therapie en preventie daarvan, staan beschreven in: hernia, spit en chronische rugklachten

   

  De slaaphouding heeft vaak invloed op het ontstaan of in stand houden van chronische rugklachten (meer info: rugklachten en slapen).

   

   

  2. Andere oorzaken van chronische lage rugklachten

  Wervelgewrichten

  Naast een beschadigde discus als oorzaak van chronische rugklachten, kunnen ook de gewrichten in de wervelkolom voor chronische klachten zorgen.

   

  LWK-facet-gewricht

   

  De locatie van een gewricht tussen twee wervels.

   

  Ook voor gewrichtsklachten is de slaaphouding van belang. Wat de aandoening ook is, als gewrichten in een ontspannen middenpositie liggen, zijn de spanningen minimaal en ontstaan er minder klachten dan als dat niet het geval is. Voor meer info: rugklachten en slapen.

  [linken naar submenu]

   

  Spieren

  Spieren kunnen ook zorgen voor chronische rugklachten, zoals bij fibromyalgie. Ook plaatselijke erwtvormige verhardingen in spieren – triggerpoints - kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn.

   

   

  triggerpoint-in-spier

   

  Triggerpoint in een spier

  Dit soort aandoeningen van spieren zijn veelal behandelbaar voor therapeuten.

   

  Bekkengewrichten

  Problemen in de bekkengewrichten kunnen eveneens leiden tot lage rugklachten. Hierbij zijn vooral de banden van deze gewrichten een beruchte bron van klachten.

   

   

  Door scharende benen kan er spanning optreden in de bekkengewrichten waardoor klachten kunnen ontstaan of verergeren.

   

   

   


   

   

   

   

  Chronische hoge rugklachten

  Het gebied tussen de schouderbladen kan zorgen voor pijn achter het schouderblad en soms ook tot een ‘raar gevoel’ in de arm en een pijnlijk gevoel op de borst. Meestal zijn de gewrichten tussen de ribben en de wervelkolom daar de oorzaak van. Dit wordt vaak niet herkend. Als het de linker kant betreft, doet het wel eens aan een (dreigend) hartinfarct denken.

   

  triggerpoints4

  Rugklachten die uitstralen tot in de arm

   

  Dit soort klachten vanuit, veelal vastzittende, rib-wervelverbindingen kunnen zowel het gevolg zijn van zithoudingen waarbij de schouders langere tijd naar voren gedrukt worden (hangen in een hoek van de bank) als door een verkeerde slaaphouding waarbij de schouders langere tijd naar voren hangen:

  RugRugklachtenSlaaphouding

  Kussens voor de beste slaaphouding

  Andere artikelen

  Bekijk alle artikelen

  Migraine

  Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn. Het wordt gekenmerkt door aanvallen van zware, vaak misselijkmakende en kloppende hoofdpijn. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren. Er bestaan diverse vormen van migraine, waarvan deze de belangrijkste zijn: de Klassieke migraine en gewone migraine

  Pijn in de rug

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen lage rugklachten en hoge rugklachten. Onder hoge rugklachten worden de klachten bedoeld vanaf grofweg de sc...

  Spanningshoofdpijn

  Spanningshoofdpijn Wat is spanningshoofdpijn? Oorzaken Wat kun je doen tegen spanningshoofdpijn? Verbeter de slaaphouding Verminder nek-belaste...