Wat is de invloed van “anders slapen” bij spanningshoofdpijnpatiënten op de kwaliteit van leven en participatie?
Mensen met spanningshoofdpijn ervaren hiervan veel invloed op hun dagelijks leven. Uit verschillende studies blijkt een negatieve invloed op kwaliteit van leven en participatie. Spanningshoofdpijn, of cervigogene hoofdpijn wordt ook wel hoofdpijn-vanuit-de-nek genoemd. De bronnen die dit kunnen veroorzaken zijn divers, zoals spieren, gewrichten, banden, pezen, zenuwen en andere weefsels hoog in de nek.
Omdat er aanwijzingen zijn dat hoofdpijn ook veroorzaakt zou kunnen worden door een verkeerde slaaphouding, ontwikkelde een bewegingswetenschapper en fysio- en manueel therapeut samen met een industrieel ontwerper twee kussens waarmee de slaaphouding kan worden verbeterd. Het eerste kussen, het zogenaamde Mikoala lichaamskussen zorgt ervoor dat men in zijligging slaapt, het zogenaamde Hi4 hoofdkussen is in hoogte verstelbaar en zorgt ervoor dat er geen spanning ontstaat door een knik in de nek.Beide kussens corrigeren de slaaphouding, zodat er minder snel nek- en hoofdpijn kan ontstaan.
Vraagstelling: Wat is de invloed van “anders slapen” bij spanningshoofdpijnpatiënten op de kwaliteit van leven en participatie?
De onderzoeksstage vormt een pilotstudie als voorbereiding op een uiteindelijke hoofdstudie. De pilotstudie wordt uitgevoerd door de student vanuit de Wetenschapswinkel Geneeskunde & Volksgezondheid, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van hoofdpijnpatiënten. Meer informatie over het project is te vinden in dit voorstel [pdf].