Meest voorkomende materialen in hoofdkussens 

  Het is onvoorstelbaar waar hoofdkussens zoal van gemaakt worden. Een complete opsomming geven is niet te doen. De belangrijkste materialen op een rij:

  • Dons en veren

  • Polyester

  • Polyether

  • Latex

  • Koudschuim

  • Traagschuim

  • Losse vulling versus blokvormen

  • Overige materialen

   

  Dons en veren

  Kussens die bestaan uit dons en/of veren zijn goed vormbaar als het kussen niet te vol is gepropt. Het is ook redelijk vormvast. Maar bij het verdraaien van het lichaam in de slaap, wat diverse keren per nacht gebeurt, verdwijnt de zelf geknede vorm geleidelijk en sluit deze niet meer goed aan.

   

  Polyester

  Polyester wordt in diverse vormen als kussenvulling gebruikt, zoals balletjes, vezels en vezelbolletjes. Al deze vormen worden synthetische vulling genoemd. Dit is minder vormbaar dan dons en veren, en ook minder vormvast.

   

  Polyether

  De kern van polyetherkussens is zacht polyetherschuim. De celstructuur is gesloten, waardoor het materiaal matig ventileert en het broeierig en warm kan aanvoelen. Polyether komt zowel voor in vlokken als in blokvorm.

   

  Latex

  Latex is een natuurproduct: sap van de rubberboom. Hieruit worden allerlei rubberen producten gemaakt, waaronder kussens. De term natuurrubber mag worden gebruikt als het materiaal voor minstens 70% uit latex bestaat.

  Een variant waarbij er holle gaten zijn gemaakt in het rubber wordt op de markt gebracht onder de naam Perfolatex. Het voordeel hiervan is dat er meer luchtcirculatie is in het kussen en minder gauw vochtproblemen ontstaan. Een latex kussen is veerkrachtiger dan polyether en ook duurzamer. Het is goed vormvast, maar niet vormbaar. De druk wordt minder goed verdeeld dan bij traagschuim.

  Daarnaast bestaat er synthetisch rubber, dat uit aardolie is gemaakt.

   

  Koudschuim

  Dit materiaal is gemaakt van polyurethaan, ook wel PU-schuim genoemd. Het heeft een open-celstructuur. De vochtdoorlatendheid is daarom beter dan van polyether. Koudschuim vormt zich goed naar de vormen van het lichaam.

   

  Traagschuim

  Dit materiaal is net als koudschuim gemaakt van polyurethaan (PU-schuim). Het vormt zich goed naar het lichaam en de druk in het materiaal wordt goed verdeeld. Traagschuim wordt ook wel geheugenschuim, Nasa-schuim of visco-elastisch schuim genoemd. De naam geheugenschuim duidt erop dat het materiaal nog even de vorm behoudt wanneer het kussen wordt ontlast. Als er met de hand op wordt gedrukt en deze dan wordt weggehaald, blijven de vingers nog even zichtbaar als afdruk. Traagschuim reageert op temperatuur, vandaar dat het in een koude slaapkamer eerst hard kan aanvoelen en pas na een paar minuten zachter wordt door de lichaamstemperatuur.

  Er zijn kussens van traagschuim met open cellen en met gesloten cellen. Dat laatste materiaal is van zichzelf niet vochtdoorlatend, vandaar dat dit materiaal alleen geschikt is als er voldoende anti-vochtmaatregelen zijn getroffen zoals geulen of perforaties. Open cellig traagschuim heeft als nadeel dat het vocht diep het kussen in kan trekken en daar pas weer uit kan trekken als het kussen goed en lang gelucht wordt. Bij gesloten cellen blijft vocht oppervlakkig liggen in de geulen en kan daar later makkelijker weer uit trekken. Maar net als elk kussen, moet ook een gesloten cellig kussen goed gelucht worden.

  Traagschuimkussens zijn er zowel in vlokken als in blokvorm. Kussens met traagschuimvlokken zijn redelijk goed vormbaar en ook redelijk vormvast.

   

  Losse vulling versus blokvorm

  Diverse van de bovengenoemde materialen worden zowel gebruikt voor kussens die uit één stuk zijn gemaakt als voor kussens met los vulmateriaal. In dat laatste geval wordt het materiaal versnipperd of anderszins verwerkt tot kleine stukjes. Het voordeel van een blokvorm is dat er een ergonomische contour in kan worden aangebracht en dat het veel vormvaster is. Door te draaien en te verliggen blijft de vorm min of meer bestaan. Het nadeel is dat het kussen niet gemakkelijk is aan te passen is aan de eigen wensen. Bij een kussen met los vulmateriaal is het precies andersom: het is (meestal) goed vormbaar en te kneden in een vorm die je zelf kunt bepalen. Maar door te draaien en te verliggen blijft de vorm meestal niet lang behouden.

   

  Overige materialen

  Er zijn veel meer materialen waar kussen van gemaakt worden. Het zou te ver voeren op elk materiaal uitvoerig in te gaan. Hier volgt slechts een (beperkte) opsomming: wol, kersepitten, gerst, rijst, tarwe, zonnebloempitten, stro en water.

   

  Kussens van Mikoala

  Met Mikoala werken we mee aan een beter milieu. De kussens van Mikoala zijn gemaakt van onder andere traagschuim. De meeste materialen die we gebruiken zijn recyclebaar en beschikken over het internationale keurmerk Oekotex. De vulling van de bodykussens bestaat uit gerecyclede vezels en de beschermzak is gemaakt van gerecycled plastic.

  Sleep better set Mikoala